Free delivery & return over €750,- excl. return of sale items - Duties & taxes payable at checkout

Quote Magazine | March 2019 (in Dutch)

Snob Report

Tekst: Yvo van Regteren Altena
Beeld: Carlfried Verwaayen  

Schoen-Maatwerk

Nieuw Nederlands initiatief levert superieure schoenen.

Quote Magazine February 2019 The Hand page 1

Quote Magazine February 2019 The Hand page 2

Quote Magazine February 2019 The Hand page 3

Een plastisch chirurg omschreef het verschil tussen een extreem mooie en een iets minder aantrekkelijke vrouw ooit als ‘een kwestie van millimeters’. Hetzelfde geldt voor de herenschoen. Een fraai gelijnde neus, de juiste zooldikte en een ranke leest zijn kleine uiterlijke details die een ambachtelijke leren schoen onderscheiden van een goedkopere industrieel exemplaar. Vooral Italië kreeg er de afgelopen decennia heel wat bijzondere ateliers bij.

En die ontwikkeling is ook niet voorbijgegaan aan Dennis van de Water. Hij zal de uitgesproken leergeur, die hij voor het eerst rook tijdens zijn studentenbaantje bij een gespecialiseerde schoenenzaak, nooit meer vergeten. Sinds die tijd heeft hij altijd een passie voor superieur gemaakte schoenen gehouden. Zelfs zo sterk dat hij na zijn studie aan Nyenrode en een succesrijke corporate carrière in de internationale chemische grondstoffenhandel  weer terug bij af is. Immers, eind vorig jaar lanceerde hij The Hand en sindsdien staat zijn leven volledig in het teken van bijzondere handgemaakte schoenen en fraaie leren accessoires, zoals riemen in dezelfde kleur. Met dit initiatief levert Van de Water het nec plus ultra levert op het gebied van herenschoenen. Hij richt zich op iconische modellen die geheel ambachtelijk worden gemaakt. Zoals hij het zelf zegt: ‘Met mijn aanbod breng ik tijdloze schoenen die alleen maar mooier worden naarmate ze zijn gedragen. Mits goed onderhouden gaat een subliem paar een leven lang mee.’ The Hand voorziet geïnteresseerden van bespoke - compleet afgestemd op de bouw van uw voet - met de mogelijkheid van made-to-order, waarbij aanpassingen op smaakgebied kunnen worden gedaan.

In zijn portfolio treft u ook een raak gekozen collectie ready-to-wear schoenen aan van zeven verschillende merken. Zo werkt Van de Water samen met de Britse labels Gaziano & Girling en Edward Green. In Italië is hij allianties aangegaan met Riccardo Freccia Bestetti, Mario Bemer en Santoni en daarnaast heeft hij aardige outsiders als het Portugese Carlos Santos en Norman Vilalta uit Spanje. De collectie van The Hand strekt zich uit in een prijsgebied van 500 tot 1.500  euro, met een uitloop naar circa 5000 euro voor bespoke. Met die laatste categorie mikt Van de Water op mannen die willen investeren in duurzaamheid en weten dat ware weelde niet schuilt in een prijzige merknaam, maar in een groots privégenoegen dat je voelt bij iedere stap die je zet.

www.meetthehand.com.

Decon Chelsea Boot van Norman Vilalta, € 1170; Savile van Gaziano & Girling, € 1245; St. James van Riccardo Freccia Bestetti,  € 1475; London Boot van Gaziano & Girling, € 1375 (v.l.n.r.)

 

Oosterse Leer

Japans oog voor detail.

Bij kleermakers-tradities denken we allereerst aan het Londense Savile Row en wie zijn gedachten laat afdwalen naar superieure schoenen en leren accessoires, komt natuurlijk uit in Italië. Maar waar de Britten weleens een steekje kunnen laten vallen en de Italianen soms net uit een iets te losse pols werken, springen de perfecte creaties uit Japan in beeld. Op de Florentijnse modebeurs Pitti Uomo kunt u zien hoe de Japanners zich laten inspireren door beide landen, maar ook dat zij maniakaal perfectionisme nastreven bij het maken van hun creaties.

Neem het in Tokio gevestigde atelier Ganzo. De naam is Toscaanse slang voor een vent bij wie werkelijk alles meezit, en ook bij de creaties van Ganzo lijkt alles mee te zitten. Net als bij een ambachtelijk gemaakt paar schoenen worden Ganzo’s accessoires alleen maar mooier met het verstrijken der jaren. Neem de handzame briefcase, vervaardigd van dun zadelleer, ook wel bridle leather genaamd. Deze leersoort is even sterk als licht en heeft een kenmerkende witte was van paraffine die is veroorzaakt door het natuurlijke looiingsproces. Voor liefhebbers van de hogere leerlooikunst is dit de gedroomde variant. Ganzo’s hang naar perfectie laat zich ook zien in de rondom doorlopende rits, waardoor het is spelen in de tas te stoppen of eruit te halen. En natuurlijk is in de beste Oosterse tradities de binnenkant even wezenlijk als de buitenzijde en daarom gedetailleerd afgewerkt met zacht suède.

Briefcase en hardcase van Ganzo, uitgevoerd in hazelnootbruin zadelleer, € 1595 en € 345, via: www.meetthehand.com

 

Investeer in leer

Goed onderhouden schoenen overleven hun eigenaar.

Er zijn maar weinig mensen die zich houden aan het Engelse schoenmakerscredo: ‘Treat your shoes right and they’ll last you a lifetime’. Zo zijn regen en sneeuw verre van ideaal voor een paar fraai gemaakte schoenen. En hierbij is niet vocht vormt het probleem, het zit ’m in het drogen. Zet natte schoenen vooral niet bij de verwarming want dan droogt het leer te snel en kan uiteindelijk zelfs gaan barsten.

Voor het hoogste haalbare op het terrein van schoenonderhoud klopt u aan bij het Italiaanse familiebedrijf Turms. Aanvankelijk begon het in Montegranaro gelegen atelier als leestbouwer, maar sinds een decennium is Turms ook synoniem met de fraaiste en royaalst uitgeruste schoenpoetssets. Deze zijn uitgerust met een onafzienbare hoeveelheid accessoires en producten die schoenen weer laten glimmen alsof ze zojuist het atelier hebben verlaten. De mooiste set, in een gelimiteerde oplage van twaalf stuks, is uitgevoerd in walnoothout dat door eigenaar Samuele Chiuchiu zelf is verkregen uit de nabij Montegranaro gelegen bossen. Deze cassette is uitgerust met een waaier aan borstels, crèmes en verzorgingsproducten die zijn vervaardigd van natuurlijke oliën en wax. Een speciale reinigings-shampoo, een beschermingsspray en zelfs een schoenendeodorant ontbreken niet. Zo hoeft zelfs de meest doorgewinterde dandy zijn neus niet op te halen voor  deze overcomplete set.

Turms, Limited Edition-set uitgevoerd in Italiaans walnoot, € 1895, via www.meetthehand.com
 

De trivia van Yvo van Regteren Altena

Leerstof

Oorspronkelijk werd de brogue gedragen in de drassige Schotse Hooglanden, maar al bijna een eeuw geleden maakte hij de overstap naar de formele zakenwereld. Hij vertoont zich in talloze uitvoeringen en is geliefd bij advocaten, bankiers en diplomaten. Immers, door zijn ingetogen look heeft dit schoenmodel een degelijk aura verworven. Zo is het niet heel aannemelijk dat een seriemoordenaar op pad gaat op een paar zorgvuldig gepoetste brogues.

Het behoudzuchtige Engeland blijft een belangrijk land van herkomst voor hand and bench made schoes. Traditiegetrouw vindt men er hoofdrolspelers met bekende namen als Edward Green (‘English master shoemaker to the few’), Crockett & Jones, Church’s en Grenson. Maar ook niet weg te denken is Italië, dat al heel lang geldt als leverancier van zeer elegante creaties. Net als in Engeland zijn ook hier talloze nicheateliers te vinden waar fraaie schoenen op maat worden gemaakt - uiteraard geheel met de hand.

Older Post Newer Post