Free delivery & return over €500,- excl. return of sale items - Duties & taxes payable at checkout

Schoenvisie | 12 July 2019

Schoenvisie interview Bestetti

Vakidioot Marco Facchinetti

‘Ik kijk naar schoenen met de blik van een architect’

De Italiaanse architect Marco Facchinetti (47) staat sinds 2016 aan het roer van het exclusieve schoenen- merk Bestetti, dat via het platform www.meetthehand.com verkrijgbaar is. Wie is de man achter dit merk? 


TEKST: WILKE WITTEBROOD 

Welke schoenen zou je nooit wegdoen? “Mijn westernlaarzen (foto 4). Ik verzamel ze al sinds mijn tienertijd en heb meer dan vijftig paar. Zo heb ik Riccardo (Bestetti, de oprichter van Bestetti Shoes, red.) leren kennen. We waren ongeveer even oud, woonden in Milaan en deelden dezelfde passie.”

Hoe zou je jouw kledingstijl omschrijven? “Casual en relaxed. Ik houd van de ‘urban cowboy’-stijl. Denk aan de vroege collecties van Ralph Lauren en de films van Robert Redford en Clint Eastwoord uit de jaren ’70.”

Wat was je eerste baan? “Na mijn afstuderen ben ik direct als architect gaan werken. Ik heb nooit iets anders gedaan, tot ik na het overlijden van Riccardo in 2016 werd gevraagd zijn schoenenbedrijf over te nemen. Ik kijk naar schoenen met de blik van een architect: vanuit de vorm, en hoe de gebruiker op die vorm reageert.”

Heb je een guilty pleasure? “Foute popmuziek. Op de middelbare school luisterden mijn klasgenoten naar U2, The Clash en The Doors. Ik draaide George Michael, Ricky Martin en Laura Pausini (foto 6).”

Wat inspireert jou? “Op designgebied voel ik me verbonden met rationalisten (architectuurstroming aan het begin van de twintigste eeuw, red.) als Le Corbusier, Mies van der Rohe en Richard Meier. Zij hadden slechts een paar lijnen nodig om een object neer te zetten.”

Lijk je op je ouders? “Qua uiterlijk ben ik precies mijn vader. De groene ogen heb ik van mijn moeder.”

Wat doe je om te ontspannen? “Sporten is voor mij de beste manier om mijn hoofd leeg te maken. Ik kan niet stilzitten.”

Waar ben je trots op? “Mijn bedrijf en mijn gezin. Ik ben al meer dan twintig jaar samen met mijn man. Ergens vind ik het wel grappig dat ons ‘onconventio- nele’ huwelijk een stabiele factor binnen de familie is geworden, terwijl mijn oudere broer en schoonbroer inmiddels voor de vierde keer zijn getrouwd.”

Wie is je favoriete schrijver? “De Amerikaanse auteur Henry James (foto 5). Een aantal van zijn boeken speelt zich af tijdens een van mijn favoriete periodes in Verenigde Staten, de Gilded Age (1870- 1900). Een tijdperk van snelle economische vooruitgang en de opkomst van industriële magnaten als Rockefeller en Vanderbilt. James beschrijft het op een verfijnde en poëtische manier.”

Wat is je lievelingsgerecht? “Polenta (foto 2, pap van maïsgriesmeel, red.). Een typisch gerecht uit de Alpenregio, waar mijn ouders vandaan komen.”

Welke stad bezoek je vaak? “Ik verdeel mijn tijd tussen Milaan (foto 3) en New York. Na mijn architectuurstudie in Milaan ben ik voor mijn PhD naar New York gegaan en verliefd geworden op de stad. Milaan en New York zijn elk op hun eigen manier vooruitstrevend op het gebied van design en mode.”

Welke problematiek gaat je aan het hart? “Ik maak me zorgen over de verharding van het vluchtelingendebat en de ontmenselijking van degenen die toevlucht zoeken in Europa. Ze worden als schaakstukken doorgeschoven. Terwijl: over hoeveel mensen hebben we het nou helemaal? Er zijn niet significant meer vluchtelingen dan een paar jaar geleden.”

De indrukwekkendste plek? “Misschien wel de Grand Canyon (foto 1). Adembenemend.”

Welk museum zou je aanraden? “Het Museum of Modern Art (Moma, foto 7) in New York is voor mij de perfecte combinatie van hedendaagse kunst en architectuur. Ik kom er meerdere keren per jaar, het ligt op loopafstand van mijn appartement in Manhattan.”

 

Source: Schoenvisie

Check out our collection of shoes by Riccardo Freccia Bestetti

Older Post Newer Post